AZIJA Hrvatski TAJLAND

Bilo jednom na tajlandskoj plaži

on
15/08/2018

Dolazak na Phuket

Tjedan dana jahanja, desetine različitih auta, kamiona, kombija i ostalih naprava na četiri kotača daleko su sada već iza nas. Više ništa nije bitno. Bitno je samo da smo došli na Phuket, najveći otok Tajlanda. Mlad dečko sa superluksuznim autom ostavlja nas odmah na prvoj plaži, centimetar od aerodroma. Hodamo po narančasto-izblajhanim pijeskom i ‘bacamo skener’ – tražimo potencijalno mjesto za kamp. Ruksaci, torbe, vrećice i gitara pritišću nas prema dolje, ali glava još uvijek gleda prema gore, i osvajački koračamo prema naprijed. Iza nas ostaju samo duboki tragovi planinarskih čizama. Osim tereta čija je gravitacija svakim korakom sve veća, za sobom vučemo poglede znatiželjnih očiju koje su već odavno prestale treperit. Više izgledamo ko’ astronauti nego tko netko tko se došao sunčati. Ma, totalni uljezi!

“Hi. What’s up? Kako si? Ovo-ono?? Nego, jel’ možemo ovdje kampirati??”
“Maaa, nema problema. Možete kampirati gdje god želite. Ovo je plaža!” veli spasioc podbočen na kokosovo drvo.
“Nego, u šest sati navečer nam završava smjena, tako da se onda možete preseliti ovu našu kućicu”, i s prstom pokaže na njihov polu-šator. “Znaš, ako će pasti kiša da ste na sigurnom. A sigurno hoće zato što je već lagano kišna sezona.”
“Hvala šef, ovdje ćemo se ugnijezditi.”

Ekipa za očevid sastoji se od četiri spasioca. Šef, momak s tetovažom na licu, klinac i debeli nemaju baš nešto pretjerano posla. Zapravo, nemaju ništa za raditi. Zapadna obala Tajlanda poprilično je vjetrovita, more divlje, a kupača nigdje. More je većinom prazno i vrlo je mala mogućnost da netko pluta po moru. Valovi se dižu i do 4 metara visine i ekipi za očevi jedini posao je procjena kada staviti zastavicu zabrane plivanja. Sve što trebaju je uzeti crvenu zastavicu u ruke, istrčati ko David Hasselhoff iz svoje jazbine i staviti je na vidljivo mjesto. I to je to. Posao smjene.

U ‘slobodno vrijeme’ igraju odbojku na pijesku, kartaju se, rolaju duhan, lagano pijuckaju rum i bacaju fore. Da ne biste mislili da ama baš ništa ne rade, bace oni ponekad lagani ‘skening’ kroz dalekozor, ali to je tek toliko, za publiku, da održe svoju reputaciju.

DCIM100GOPROGOPR1255.JPGLucy, Tetovirani, Šef i Klinac. Fali samo Debeli

Jedino momak s tetoviranom facom nešto je kreativniji. Izvana izgleda tako opasno, zastrašujuće, ali iznutra je mali dječačić, totalna dobrica koja ne bi niti leptira zgazila. Iz njegovih ustiju očekivao sam dubok heavy metal glas, ali kada je progovorio dobio sam lagan cvrkut slavuja. Lik, nazvat ću ga Tetovirani, ima jedan hobi. Svakog jutra kad dođe na posao ostavi svoju pet centimetara malenu torbicu i ručnik koji mu visi o rame u svom ‘uredu’ i otiđe po plaži sakupljat prirodne otpatke koje more preko noći donese. Školjke, puževe kućice, grane drveća, kosti ribe….sve to Tetovirani pretvori u ogrlice, narukvice, prstenje, naušnice, igračke i suvenire.
Sve te ‘pizdarije’ koje ima na sebi, a bogami ima more toga, napravio je sam samcat. Na prstima prstenje od nekog crnog drva, oko ruke narukvice, na ušima naušnice, a na jeziku piercing. Full paket. Nema zajebancije s Tetoviranim.

DSC03526-1Tetovirani, mada čak mu leži i nadimak Opasna Dobrica

Šef jedini nabada nešto po engleskom, ali kada mu zašteka, izvuče se na osmjeh koji mu zaokruži glavu. Debeli ko debeli, uvijek je u nekoj kombinacija s hranom, a Klinac ko klinac. Lagano upija znanje i šalju ga po šibice. Duhan. I viski. Piva je na Tajlanda skupa, ali viski nije. Boca malog crvenog transparentnog kupi se bez problema. Niti se ne osjeti po džepu. Viski je spasiocima dodatna oprema, sredstvo za ubijanje dosade i spajanje ideja. Šef je većinom naredio, tetovirani natočio, i čaša viskija već je bila u mojoj ruci. Jedan, dva, tri, i odmah je sve nekako bilo bolje.

36261912_1768746863209848_1187646847770951680_o-1Naš privremeni dom. Šator i plaža daleko najjača kombinacija

Iste večeri…

Sprema se oluja. Dolazi nevera. Crni mordorski oblak polako plovi morem i pitanje je samo kad će udarit po obali. Par tisuća kilometara zapadnije nalazi se Indija, i mora da su ga Indijci poslali. Vjetar pojačava a mordorčina je sve bliže. Pritisak u zraku. Sprema se nešto ozbiljno. Prije nego što udari, moramo se osigurati u vezi hrane, jer jednom kad počne udarati, nema više gibanja. Hodamo prema obližnjem restoranu, ali, nešto nas vuče nazad na plažu. Odjednom plažu preplave nadobudni ekstremisti, windsurferi i kitesurferi. Sve momentalno ludo. Sprema se opasnost, ali baš zato svi su poblesavili.

Pogled mi se spaja s Lucynim, što znači samo jedno – jebeš hranu, idemo u more!! Dotrčali smo do šatora, i jedan-dva, hop, i već smo plutali po moru. Vjetar, kiša, valovi, bodysurfing po valovima, windsurfing po moru, kitesurfing po zraku, munja-dvije po nebu…i što ti treba više. A nevera?? Ma koga to više zanima. Kada udari, udarit će.

DCIM100GOPROGOPR1239.JPGLucy spremna da uskoči u more

 

 

Lifegardsko kampiranje na plaži došla je do kraja. Od ekipe za očevid samo se Tetovirani pojavio tog jutra. Još jednom otišao u laganu šetnju i vratio se sa šakom otpadaka. Riječ zahvale, tapšanje po ramenu i ruka oproštaja bilo je zadnje što smo izgovorili. Na odlasku nam je dao malen suvenir kojeg je par minuta prije izradio. Koja dobrica od čovjeka. Ali, skužio sam ga ja. Malo sam razmišljao o njemu, razmišljao, i sve mi se povezalo. Pošto je Tetovirani vrlo sramežljivi, podosta neprimjetan što ga je valjda pratilo kroz cijelu mladost, jednog dana odlučio je to promijeniti, stati na kraj, i cijeli se istetovirao. I facu isto. Sada više nije neprimjetni, dobiva itekako pozornosti, privlači poglede prolaznika, pitanja stranaca. Evo na kraju i zbog te tetovaže po licu dobio je i pola stranice u ovom blogu. Bez brige Tetovirani, više nisi neprimjetni. Baš suprotno, itekako si vidljiv.

DSC03524-1Suvenirčić kojeg je Tetovirani napravio i poklonio nam

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Tomica Kristić
Croatia

Moje ime je Tomica i trenutno sam na svom životnom putovanju. Plan puta je jednostavan; iz Hrvatske do Novog Zelanda, i to autostopom. Sve je započelo u listopadu 2015. godine kada sam samo s 1500 eura u džepu krenuo stao na cestu i počeo stopirati. U početku sam mislio da će mi do Novog Zelanda trebati samo dvije godine, ali evo, dvije su već daleko iza mene, a ja sam već debelo u četvrtoj godini na puta. Pišem, fotografiram, smijem se, plaćem, ljubim, tugujem…živim punim plučima. Na ovoj stranici možete pratiti moje postove u kojima opisujem iskustva s putovanja.

Arhiva